De ruimte zoeken

Mensen zijn over het algemeen geneigd om de aandacht vooral te laten uitgaan naar het negatieve. Dit wordt de negativity bias genoemd. Het heeft te maken met hoe onze hersenen werken. Onze hersenen spelen een belangrijke rol in ons vermogen om te overleven. Evolutionair gezien is deze neiging om ons meer te richten op het negatieve dan op het positieve, een manier van onze hersenen om ons veilig te houden.

De negativity bias kan veel impact hebben op je gedrag, hoe je met bepaalde zaken omgaat. Wanneer we piekeren is onze aandacht vooral gericht op onze zorgen, en dit heeft een grote impact op onze hoe wij ons voelen, ons mentale gezondheid. Door hiervan bewust te zijn, betekent dat je hier iets mee kan doen. Je kan op een meer mindful manier hiermee omgaan.

 

‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’ – Albert Einstein


Door je alleen te richten, in te zoomen, op dat (kleine) gedeelte van je leven, zou je mogelijkheden kunnen missen die pas naar voren komen wanneer je meer uitzoomt.

Om een antwoord te vinden, kan je ervoor kiezen om meer afstand te nemen en een open mindset te hanteren. Je loopt hiermee niet weg van de problemen, je onderkent ze en je stelt jezelf open voor nieuwe inzichten.

Het is goed om af en toe afleiding te zoeken zodat je een moment tot rust kan komen en je mentaal op andere dingen kan richten. Zo kan je krachten sparen en kan er afstand tot de problemen ontstaan. Afleidende activiteiten kunnen zijn: contact met mensen die je energie geven, wandelen, sporten, een spel spelen, in de natuur zijn, muziek luisteren, dansen, een boek lezen enzovoort.

Wanneer je nergens anders meer aan kan denken, je volledig opgeslokt wordt door wat er gebeurt, kan het zijn dat het voelt of je gevangen zit in de situatie. Wanneer je je aandacht op andere dingen kan richten, kan dat ruimte geven in je denken. De problemen zijn er nog steeds, maar er is ook meer dan dat. Op een bepaalde manier kan dat bevrijdend voelen.

‘Je oefent in het wisselen van je aandacht: dan weer gericht op de problemen en dan weer gericht op het leven om je heen.’

Mindfulnessoefening ‘ruimte’

ontleend uit ‘mindfulness in tijden van tegenslag’ Monique Hulsbergen

Je kan de oefening doen terwijl je de tekst leest.

Ga zitten of liggen zoals het voor jou goed voelt.

 • Volg een paar keer de in- en uitademing in zijn normale ritme, zonder de adem bewust te veranderen. 
 • Ervaar hoe je lichaam aanvoelt en neem daar rustig de tijd voor.
 • Verken wat je ervaart in je lichaam. Misschien voel je druk, pijn, verkramping, benauwdheid, warmte, kou? Hoe voelt je keel-, borst- en buikgebied?
 • Merk op of je geest actief is. Zijn er veel gedachten? Wanneer je gedachten opmerkt dan hoef je hier niets mee te doen, alleen op te merken. ‘Ik heb gedachten en gedachten komen en gedachten gaan.’ Is er onrust, chaos
 • Sta het toe en probeer vriendelijk te zijn. Deze lichamelijke sensaties en onrustige geest zijn een normale reactie op de tegenslag die je ervaart. Je doet dit niet expres, dus waarom zou je jezelf hierom veroordelen.
 • Verleg dan je aandacht naar de geluiden in je omgeving. Merk de geluiden op die vlakbij zijn, zoals het zoemen van je computer of het tikken van een klok. Laat die geluiden door je heen gaan. Merk de geluiden op die verder weg zijn, zoals de geluiden buiten (stemmen van buren, straatgeluiden). Laat de geluiden toe en besef hoe je onderdeel bent van de ruimte, waarin deze geluiden zich voordoen.
 • Verleg dan weer je aandacht naar het gebied in je lichaam waar je de stress of onrust ervaart, merk de onrust in je denken of merk de chaos. Sta deze ervaringen toe om er te zijn.
 • Verleg dan je aandacht naar de geuren in je omgeving. Zijn het sterke geuren of juist niet. Laat de geuren toe en besef dat je ook hier onderdeel van bent van de ruimte, waarin de geuren zich voordoen.
 • Verleg je aandacht terug naar je lichamelijke gewaarwordingen/onrustige geest.
 • Verleg nu je aandacht naar wat je ziet in je omgeving, verschillende kleuren, vormen.
 • Als je het prettig vindt, kun je het afwisselen van je aandacht op het ritme van je adem doen: inademend ga je met je aandacht naar de plek in je lichaam waar je de stress ervaart of naar je onrustige geest, en uitademend ga je met je aandacht naar de geluiden die je hoort, inademend met aandacht naar de plek in je lichaam waar je onrust ervaart en uitademend met aandacht naar het ervaren van de geuren uit je omgeving. Inademend met aandacht naar de ervaringen van je lichaam en geest, uitademend ga je met aandacht naar wat je ziet.
 • Als je het genoeg vindt, rond je de oefening af. De stress is niet verdwenen, maar je hebt misschien wel ervaren hoe je ruimte kunt ervaren rond de gevoelens die je hebt.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.