Psychologisch kapitaal, je richten op je sterke kanten

 

Wij hebben nogal eens de neiging ons te richten op de dingen die (nog) niet goed gaan. Op je zwakke punten en wat vanuit je omgeving hierop van invloed kan zijn, zoals ‘ te druk’, ‘ geen of weinig energie’, ‘geen tijd’, niet meewerkende omstandigheden etc.

Echter het helpt juist meer wanneer je je richt op je sterke punten en de kansen die er zijn.

Nu niet het idee hebben dat alles in je leven rozengeur en maneschijn zal zijn. Tegenslagen horen ook bij het leven. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.

Uit onderzoek is gebleken dat een hoge mate van psychologisch kapitaal leidt tot empowerment. Door je te richten op je psychologisch kapitaal, benadruk je je sterke positieve kant.

Psychologisch kapitaal bevat positieve eigenschappen die je helpen om problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Elk mens heeft ze al ( een beetje) in zich én je kunt ze verder ontwikkelen.

Met meer hoop en optimisme ga je aan de slag en laat je je minder snel ontmoedigen. Met veerkracht kan je terugveren bij tegenslag en zelfs groeien. En door (zelf)vertrouwen op een goede manier te vergroten, zit je lekkerder in je vel én bereik je meer.

 

 

Balans is ook hier van belang. Zowel te veel als te weinig is niet effectief. Het gaat om het vinden van een passende middenweg.

Een groter psychologisch kapitaal zorgt voor minder stress, je kunt beter omgaan met de hindernissen die op je pad komen, je hebt meer vertrouwen in je eigen kunnen en hebt meer tools om situaties op te lossen.

Daarnaast leer je meer van de dingen die anders zouden kunnen en je krijgt inzicht in wat je bijdrage aan het proces is. Dit maakt je  meer pro-actiever, meer stressbestendig en daarmee ook productiever. 

Meer lezen – Matthijs Steenveld; optimisme, hoop, veerkracht en zelfvertrouwen. Uitgeverij Boom 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.