Focus, productief en ook nog ontspannen, thuiswerken anno nu

We willen blijven werken zoals we gewend zijn, alleen de manier die we gewend zijn, past mogelijk niet in de situatie die er is.

Hoe kan je toch je werk doen, met alles wat er om je heen gebeurd en met wat er van je gevraagd wordt.

Veel van ons zijn thuis aan het werk en het thuiswerken anno nu brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Het kan zijn dat je nu meer mensen om je heen hebt. Mogelijk een partner die ook nu thuis werkt, kinderen die thuis onderwijs krijgen. Het kan zijn dat je het gevoel hebt nog meer op jezelf aangewezen te zijn, een gevoel van eenzaamheid.

 

 ‘You can do anything, but not everything’

 1. Wees aardig voor jezelf. Je kan veel willen, maar niet alles kunnen doen. Stel jezelf geen onmogelijke doelen.
 1. Start met overzicht. Wat staat die dag op de planning? Schrijf maximaal drie belangrijke taken op die je wilt bereiken. Zijn die taken makkelijk te bereiken?
 1. Maak het kleiner. Het kan lastig zijn om jezelf te focussen op één taak voor een lange tijd door zowel interne (zoals rusteloosheid, honger), als externe (zoals anderen die jou nodig hebben) afleidingen. De hoeveelheid kan ook overweldigend zijn. Wanneer je de taak of werkzaamheden opdeelt in kleinere stukken dan maak je het behapbaar en hiermee geef je jezelf meer flexibiliteit. 
 1. Het helpt om tijd te blokken om belangrijke werkzaamheden te kunnen doen. Fixeer alleen niet specifieke taken op specifieke tijden. In dit ‘proactive’ tijdsblok kan je dat doen van je to-do lijst op basis van hoe jij je op dat moment voelt, hoe je stemming is: voel je je creatief, productief, zit je goed in je energie of juist niet.
 1. Probeer de pomodoro methode . De pomodoro doen is vrij simpel. Zet wat je kan afleiden op stil ( zoals je telefoon), werk dan voor 25 minuten aan één stuk en neem dan een pauze van 5 minuten. Haal adem, mediteer,  haal een kopje thee of koffie, doe iets om te ontspannen, in ieder geval iets wat niet werk-gerelateerd is. Na vier pomodoros neem je een langere pauze, van 20 of 30 minuten.                     
 2. Maak gebruik van ‘activation energy’.

  Als het lastig is om van start te gaan dan kan je een timer zetten voor een korte periode, maar niet te kort. Bijvoorbeeld zet je timer op 7 minuten. Tijdens deze 7 minuten richt je je volledig op je werkzaamheden. Wanneer de timer afgaat, kan je met de werkzaamheden stoppen als je wilt, maar je kan er ook mee doorgaan en hiermee gebruik maken van ‘activation energy’.

 3. Geef jezelf ruimte. Soms heb je gewoon ergens geen zin in, ben je niet in de stemming, of zit je hoog of juist laag in je energieniveau.Ga dan (nuttige) werkzaamheden doen waar je wel zin in hebt.

 4. Combineer werkzaamheden. Misschien zijn er werkzaamheden die je kan combineren terwijl je je kinderen helpt bij thuisonderwijs of zijn er andere taken die je kan combineren zoals samen sporten, samen ontspannen.

 5. Wees aardig voor jezelf. Er zullen dagen zijn dat alles gaat volgens plan, maar ook dagen waarbij dat niet zo is. Weet dan : “this too shall pass”.             

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.