Van je comfortabele plek komen

Hoezo uit je comfortzone?

Wat levert het je op om in je comfortzone te blijven? 

Je comfortzone is gerelateerd aan je zelfbeeld en hoe jij je ontwikkeld hebt. Goede en slechte situaties waaraan we gewend zijn geraakt en die onze routines opmaken.

Je comfortzone is niet zomaar ontstaan, er zit jaren tijd, energie en moeite in. Je hebt moeite gedaan om het te creëren. Het is veilig en vertrouwd en wie zich veilig voelt, kan het leven beter aan. Je kunt er jezelf zijn.Hoewel dat afhankelijk is van de situatie, de ene comfortzone is de andere niet.

In je comfortzone heb je dingen vaker gedaan, je weet wanneer je A doet, dat B volgt, je weet de uitkomsten al. Binnen je comfortzone heb je mogelijk meer vertrouwen in jezelf. Daarbuiten zou het kunnen zijn dat je zelfvertrouwen een deuk oploopt.

Het is heel fijn in je comfortzone, hier binnen ben je in staat om handelingen te perfectioneren en het geeft routine. Maar het geeft ook automatisch gedrag en nauwelijks uitdagingen.

Buiten je comfortzone liggen nieuwe kansen

Daar leer je nieuwe dingen, je doet nieuwe ervaringen op, je krijgt nieuwe levenslessen, je groeit. 

Wanneer je uit je comfortzone stapt kan het wat spanning geven, maar juist die spanning kan er voor zorgen dat je concentratie en focus enorm verbeteren. Je neemt waarschijnlijk dingen beter op en dat leidt waarschijnlijk tot een beter resultaat.

Je energie gaat ervan omhoog. Door iets nieuws te doen of iets anders, kun je een kick krijgen, een ´wow ik heb dit gedaan gevoel´ wat je weer een zekerder gevoel kan geven en een boost.

Door uit de je comfortzone te stappen wordt je leven minder saai en voorspelbaar, je gaat dingen anders doen dan je altijd deed. Je komt uit je ´sleur´.

Bij sommige reikt de comfortzone verder dan bij de ander. Hierbij spelen factoren als persoonlijkheid, karakter, ervaringen, maar ook opvoeding en gezinssamenstelling een rol. Dit alles heeft invloed hoe gemakkelijk jij in of uit je comfortzone stapt. Wanneer jij steeds aangemoedigd wordt om nieuwe dingen te proberen en hiervoor ook beloond wordt, dan zal het voor jou gemakkelijker zijn om dit gedrag vaker te tonen. Daarbij help het wanneer je een duidelijk doel hebt voor jezelf. Wanneer je weet waarom je het doet.

Mensen zijn niet zo zeer bang voor veranderingen an sich, maar vooral bang om het oude vertrouwde achter zich te laten en los te laten.

Vaak zijn we zo druk met onze gewoontegedrag dat we überhaupt niet toekomen aan iets nieuws. ‘Nieuwe dingen ondernemen, zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen’

“Als je iets nieuws probeert en het lukt, dan krijgt je zelfvertrouwen een boost, waardoor je een volgende keer weer andere dingen durft te proberen.” Het maakt je wereld groter. En het maakt jezelf groter.


 

Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

 

“Take a challenge, reward yourself” Kijk eens bij de trainingen of bij de specials coaching  ‘zet je sterke kanten in’ en…

 

 

 

…..kom uit jouw comfortzone

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.