Wat gaat er goed?

Meer mooie dingen zien

Mensen zijn over het algemeen geneigd om de aandacht vooral te laten uitgaan naar het negatieve. Dit wordt de negativity bias genoemd. Het heeft te maken met hoe onze hersenen werken. Onze hersenen spelen een belangrijke rol in ons vermogen om te overleven. Evolutionair gezien is deze neiging om ons meer te richten op het negatieve dan op het positieve, een manier van onze hersenen om ons veilig te houden.

De negativity bias kan veel impact hebben op je gedrag, hoe je met bepaalde zaken omgaat. Zo zijn mensen vaker geneigd om stil te staan bij wat ze niet meer hebben of niet meer kunnen. 

We kunnen dit ook omdraaien en juist vaker stilstaan bij wat er wel is. Dingen bekijken met een frisse blik waardoor juist dingen beginnen op te vallen waar je eerder niet naar keek of bij stilstond.

Door je meer te richten op het positieve, zal je er meer van ervaren. Nu wilt dit niet zeggen dat het positieve geheel in de plaats van het negatieve moet komen. Zoals bij emoties, laat negatieve emoties er ook zijn. Het gaat er vooral om dat je óók het positieve kan ervaren.

Hoe mooi kunnen de kleine momenten in het leven zijn – kleine momenten van besef van dankbaarheid, liefde, gevoel; het genieten van een paar zonnestralen, moment van rust- Het lijkt zo normaal, maar het is ook genieten.
Wat er in ons leven is (en ook wie), daar wennen we snel aan en staan we niet zo bij stil. Pas wanneer we weten dat iets binnenkort eindigt, gaan we extra waarderen wat er nu nog is. Geef jezelf een dagelijkse reminder om het goede en positieve in je leven meer te waarderen en te versterken. Door je meer te richten op het positieve, zal je het meer gaan ervaren; dat wat je aandacht geeft, groeit.


Download de gratis e-maandagenda met elke dag een kleine oefening of opdracht om meer de mooie en positieve dingen in je leven te gaan zien. Schrijf je in en ontvang maandelijks mijn nieuwsbrief met inspirerende tips en info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.