Je kunt succesvol zijn in je werk, een fijn relatie hebben, wonen in een leuk huis, een gezond gewicht hebben, voldoende sporten. Je kunt van alles doen om het maximale uit je leven te halen, een garantie voor geluk vormt het niet. Het kan namelijk zijn dat je hierbij enkele belangrijke basisbehoeften vergeet.
Drie psychologische basisbehoefte die bijdragen aan je mentale welzijn:
AUTONOMIE
We willen graag zelf bepalen wat we doen en hoe we dat doen.
VERBINIDNG
We willen ons geliefd voelen en contact hebben met andere mensen.
COMPETENTIE
We willen dingen doen waar we goed in zijn en die met succes afronden.
Voed je deze drie psychologische basisbehoeften, dan stijgt je energiepeil. Ze geven namelijk betekenis aan je leven en verhogen zo je geluksgevoel.
Het zal je niet verrassen dat alle 3 basisbehoeften sterk met elkaar zijn verbonden. In essentie komt het hierop neer: je wilt in je leven zoveel mogelijk zelf bepalen wat je doet, met wie je het doet en hoe je het doet. Doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent, en zie daarnaast regelmatig de mensen van wie je houdt. Het zijn de basisvoorwaarden voor een gelukkig leven.
Aandacht besteden aan je mentale behoeften lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je er op elk moment van de week of dag mee aan de slag gaan. Je gevoel van autonomie, verbondenheid of competentie verbeteren hoeft namelijk niet altijd veel tijd of moeite te vergen. Raakt je balans verstoord door de waan van de dag. Voel je je even slecht in je vel, probeer dat gevoel dan eens door een abc-bril te bekijken. Aan welke behoefte wordt op dat moment niet voldaan
OEFENING: Bezorg jezelf een geluksboost.
Wat vind je leuk en waardevol, wie is echt belangrijk voor jou, waarin ben je competent of waarin wil je bijleren? Doorloop deze vragen voor jezelf en noteer de antwoorden die meteen in je opkomen. Kies daarna een activiteit uit waar je écht zin in hebt en die je morgen wilt ondernemen. Dat kan een groter voornemen zijn, zoals gaan sporten, of iets kleins, zoals tien minuten een tijdschrift lezen met een lekkere kop koffie. Maak het daarna zo duidelijk mogelijk voor jezelf: wat, waar, wanneer en met wie? En weet: elke verandering kost tijd. Hoe vaker je deze oefening herhaalt, hoe makkelijker het je zal lukken om tijd te maken voor jezelf.
Houd je prioriteiten in oog en blijf je basisbehoeften bewust dagelijks voeden. Op deze manier houd je jezelf in feite meer in balans.