‘Fresh start’ werken aan je eigen geluk

Elke dag kan je beginnen met het werken aan je eigen geluk en welbevinden. Onze hersenen zijn echter meer geneigd om specifieke ‘mijlpaaldata’  op te merken. We zijn meer gemotiveerd om nieuwe gewoonten en gedrag aan te leren op dagen die belangrijk lijken – denk aan 1 januari, de eerste dag van de lente, eerste dag na de vakantie etc. Psycholoog Katy Milkman noemt het ‘The Fresh Start Effect’.

Laat de start van de nieuwe week jouw eigen frisse start zijn om te beginnen met het werken aan je eigen geluk en welbevinden met enkele eenvoudige tips die bijdrage aan je mentale gezondheid.

Ga naar bed

Een goede mentale gezondheid vraagt om voldoende slaap. probeer vanavond eens een kwartier eerder naar bed te gaan, of morgenochtend wat later op te staan. Misschien moet je daarvoor iets missen – zoals het einde van je favoriete tv-programma – maar het is het waard.

Ook de kwaliteit van je slaap is van belang. Probeer je lichaam en geest dus te leren dat bed uitsluitend een rustplaats is. Dat kan betekenen dat je je smartphone niet meeneemt naar de slaapkamer of de verleiding weerstaat om van je bed een thuisbioscoop of werkruimte te maken.

Beweeg

Uit de meeste onderzoeken blijkt dat bewegen (sporten) ons een goed gevoel geeft. Slechts dertig minuten cardio per dag kan hierbij al helpen. Het kan soms lastig zijn om te gaan sporten. Maak het jezelf makkelijk door bijvoorbeeld je sportkleding klaar te leggen of met iemand af te spreken. Of luister tijdens het sporten naar je favoriete podcast.

Wees lief voor jezelf

Als er één geluksoefening is die het meest over het hoofd wordt gezien, dan is het wel zelfcompassie.  

We beoordelen onszelf vaak hard en kunnen zeer kritisch zijn over wat we ‘moeten’ doen om ons doel te bereiken. Die drill-sergeant-mentaliteit helpt niet. Je kunt jezelf niet bang maken om zo gelukkiger te voelen. In plaats van te luisteren naar zelfkritiek, luister wat meer naar je vriendelijke stem. Toon compassie naar jezelf.

“Treat yourself as you would treat a good friend” – Kristin Neff

 

Probeer iets nieuws te doen om je geluk te verbeteren. Lukt dat nu niet, probeer anders gewoon een goede vriend voor jezelf te zijn.