Omgaan met toxic positivity

Er is niets mis met een gezonde dosis optimisme. Mensen die positiever in het leven staan, kunnen vaak makkelijker schakelen bij tegenslag. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat mensen die de toekomst optimistisch inschatten meer floreren.

Toch hoef je van de goed bedoelde adviezen als ‘het komt vast goed’, ‘ga lekker wandelen/ naar buiten’, ‘accepteer het gewoon, laat toch los‘ of ‘gewoon positief denken’ niet echt op te knappen het kan zelfs een negatieve bijwerking hebben.

Deze ‘good vibes only approach’ wordt toxic positivity genoemd.

We knappen niet perse op van een ‘gewoon-positief blijven advies’. Geforceerd positiviteit lijkt op te wekken dat je geen negatieve gevoelens mag hebben. Het ‘er is niks aan de hand’ promoten kan zelfs ongezond zijn. 

“Soms hebben we simpelweg te accepteren dat het leven even niet leuk is”

Door je te openen voor je eigen emoties, ben je beter bewust van je emoties. Niet alleen de positieve, maar juist ook de negatieve emoties. Je erkent dat de situatie zoals die nu is, ook als die niet goed voelt.

Wanneer je negatieve emoties gaat zien als iets wat erbij hoort en we het soms zelfs nodig hebben kan het zelfs positief zijn.

Accepteren en loslaten is geen quick fix. Het zijn processen, wat tijd en oefening vraagt. En waarbij het de ene keer makkelijk gaat en de ander keer een stuk lastiger.

Accepteren en loslaten kan je leren. Met name mindfulnessoefeningen kunnen je daarbij helpen. Lees hier meer over de online mindfulness training minfulness 1-op-1